Familierecht
Het familierecht draait om de juridische positie en regeling van de familiale relaties van de mens.

U kan bij mij terecht voor juridische bijstand en bemiddeling in het familierecht (als advocaat of als erkend bemiddelaar vanaf september 2025).
Het familierecht is de rechtstak bij uitstek waar het nut van constructief minnelijk onderhandelen en/of bemiddeling naar voren komt. Een juridische strijd weegt, zeker in het familierecht. In sommige gevallen is dat nodig, in de meeste kan het mits constructief onderhandelen of bemiddelen vermeden worden.
Dossiers binnen het familierecht worden daarom bewust enkel aangenomen als ‘constructief advocaat’ of bemiddelaar. Tijdens het eerste gesprek wordt afgesproken welke rol aangenomen wordt.
Wat betekent dit?
Bemiddelaar
- aangesteld door beide partijen
- gesprekstechniek waarbij alle belangen en behoeften naar boven worden gehaald en de oplossing/ het akkoord uit de partijen komt
- geen juridisch advies, wel objectieve informatie
‘constructief advocaat’
- aangesteld door één partij
- onderhandelingen om tot een oplossing/akkoord te komen
- objectieve informatie en subjectief juridisch advies
- eventueel gerechtelijke stappen indien onderhandelingen niet slagen, steeds zo sereen mogelijk
Er wordt dus steeds eerst getracht wordt om een minnelijke oplossing te vinden die rekening houdt met uw specifieke belangen. Een oplossing die komt vanuit de partijen en gedragen wordt door beide partijen, is de meest duurzame oplossing.
Dat wil niet zeggen dat partijen over alles op één lijn zitten, wel dat gezocht wordt naar een creatieve oplossing die met hun belangen, bekommernissen en behoeften rekening houdt. Wanneer dit niet lukt, kan nog steeds de rechtbank gevat worden. Zowel bemiddeling als onderhandeling tussen twee advocaten is vertrouwelijk.
Veel gestelde vragen over familierecht
Waarom wordt bemiddeling vaak aanbevolen in familiezaken?
Een bemiddelaar brengt de communicatie tussen partijen via bemiddelingstechnieken opnieuw op gang en helpt partijen om zelf tot een oplossing te komen.
Het grote verschil met de rechtbank is dat partijen zelf beslissen op basis van de bekommernissen en betrachtingen van beide partijen, terwijl in de rechtbank de rechter beslist op basis van de wet en hetgeen gangbaar is in de rechtspraak. De wet houdt geen rekening met hetgeen de partijen in kwestie belangrijk vinden. De rechter zal oordelen op basis van juridische standpunten, niet op basis van belangen.
Wat passend is hangt af van de wens van de cliënt.
Wat gebeurt er als bemiddeling of onderhandelingen mislukken?
Dan kan de rechtbank alsnog gevat worden. Alles wat in een bemiddeling of in een onderhandeling tussen advocaten gezegd wordt is vertrouwelijk en kan dus niet in de rechtbank gebruikt worden.
Kan een afspraak gemaakt worden om te bekijken wat bij mij/ons het beste past?
Ja. Een eerste consultatie kost 75 EUR + BTW. Tijdens die eerste consultatie kunnen alle vragen over de mogelijke trajecten gesteld worden.
Gebruik hiervoor onderstaand afsprakenformulier.
Kan ik een afspraak maken voor objectief advies zodat we ons conflict zelf kunnen regelen?
Ja. Boek gerust een consultatie om te weten te komen wat juridisch gangbaar is, wat jullie allemaal moeten afspreken en hoe dit moet gebeuren.
Geen verdere begeleiding nodig? Prima, dan betaalt u enkel de eerste consultatie.
Afspaak maken?
De eerste consultatie wordt benaderd als een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt niet alleen uitvoerig stilgestaan bij de feitelijke situatie, maar ook bij de verwachtingen en behoeften van de cliënt. Op basis daarvan worden mogelijke oplossingswegen geformuleerd. Het doel is dat de cliënt goed geïnformeerd een keuze kan maken voor het oplossingstraject dat het beste past.
Tarief: 75 EUR + BTW (21 %)
Inbegrepen:
- Eerste consultatie met duiding juridische positie
- Uitleg over de verschillende oplossingswegen
- Concrete prijsbegroting